Aquest Lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els seus hàbits de navegació i poder així millorar i personalitzar la seva experiència oferint-li continguts del seu interès. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació en Política de Cookies.

Per què hauria d'estalviar per al meu futur?

Cabecera de página
Camino de navegación Inici > Estalvio per al meu futur >

Per què hauria d'estalviar per al meu futur?

La probabilitat de viure durant més temps s'ha incrementat en els últims anys i és important tenir-ho en compte per planificar adequadament la nostra jubilació
Eperanza de vida
Font: INE

MÉS ESPERANÇA DE VIDA

Amb l'increment de l'esperança de vida, actualment a Espanya passem una quarta part de la nostra vida com a jubilats. Per això és molt important garantir que disposem dels ingressos necessaris durant tot aquest període per fer front a les nostres necessitats.

A partir de l'1 de gener de 2019, quan arribi el moment de la jubilació, la Seguretat Social calcularà la quantia inicial de la pensió de jubilació tenint en compte, entre altres factors, l'evolució de l'esperança de vida dels pensionistes, i prendrà els 67 anys com a edat de jubilació de referència.

Aquesta revisió, que es preveu que es farà cada cinc anys, és especialment oportuna si observem que Espanya és un dels països més longeus del món.

Hi ha una tendència d'envelliment de la població espanyola. Any rere any, el gruix de la població es concentra en edats cada vegada més avançades
Gráfico de población
Font: INE

ENVELLIMENT DE LA POBLACIÓ

Un dels principals problemes que ha d'afrontar la Seguretat Social és l'envelliment de la població espanyola, que està provocant l'anomenat "tsunami" de la població.

En aquesta gràfica podem veure com en el dia d'avui, a Espanya hi ha 39 milions de persones menors de 65 anys per a una població de prop de 8 milions que són majors d'aquesta edat. En canvi, davant de la caiguda de la taxa de natalitat i l'augment de l'esperança de vida, les previsions per al 2052 apunten que la població menor de 65 anys disminuirà als 27 milions de persones, mentre que la població major de 65 anys es doblarà per assolir gairebé els 15 milions.

En un horitzó de 30 anys la proporció entre treballadors i persones jubilades variarà i ens trobarem que cada vegada hi haurà menys cotitzadors i més pensionistes.
Cambios en la Seguridad Social
Font: INE

CANVIS EN LA SEGURETAT SOCIAL

El nostre sistema públic de pensions és del tipus 'de repartiment' i, per tant, les prestacions actuals es paguen amb les cotitzacions actuals. Aquest sistema requereix un equilibri entre població activa i passiva.

El 2012, hi havia 4 persones inactives (menors de 25 anys i majors de 64 anys) per cada 10 persones en edat activa, però les previsions per al 2052 apunten que hi haurà 8 persones inactives per cada 10 persones en edat de treballar. L'empitjorament d'aquesta ràtio s'haurà de veure compensat amb un increment de les aportacions o una reducció de les cobertures.

Malgrat que la nostra taxa de substitució continua sent superior a la de la mitjana, estem vivint nombroses reformes de la Seguretat Social que l'estan reduint
Taxa de substitució: % del sou que cobreix la pensió de la Seguretat Social
Any: 2012
Evolución de las pensiones públicas
Font: OCDE. Any 2012

EVOLUCIÓ DE LES PENSIONS PÚBLIQUES

El 2012, la taxa de substitució a Espanya, o dit d'una altra manera, el percentatge que suposa la pensió de jubilació de la Seguretat Social respecte al nostre últim salari cotitzat era del 85 %, la més alta dels països del nostre entorn.

Tot i que encara estem molt per sobre de la mitjana europea (taxa mitjana del 55 %), la Seguretat Social ha patit diverses reformes els últims anys que han suposat una disminució d'aquesta ràtio. Alguns experts consideren que la tendència és apropar-se al percentatge mitjà europeu, tal com ha passat amb altres variables macroeconòmiques, per la qual cosa podríem trobar-nos amb noves rebaixes els anys vinents.

Per aconseguir 50.000 € als 65 anys, caldrà estalviar 54 € al mes si es comença als 30 anys, i 191 € al mes si es comença amb 50 anys.
Rentabilidad y plazos
Font: Dades pròpies amb tipus d'interès del 4%

RENDIBILITAT I TERMINIS

Pot fer una mica de vertigen pensar i tractar de quantificar les nostres necessitats futures i, fins i tot, pot semblar que encara tenim temps per enfrontar-nos-hi. Tanmateix, per aconseguir els objectius d'estalvi hi ha dos punts clau: ser constants i començar com més aviat millor.

Ser sistemàtics ens ajuda a agafar un bon hàbit i redueix l'esforç necessari per assolir els nostres objectius. Començar tan aviat com puguem permet a més que els nostres estalvis treballin per nosaltres i rebaixa l'esforç requerit.

Suposem que volem tenir 50.000 € als 65 anys. Si comencem amb 30 anys, els diners totals que hem d'estalviar al llarg d'aquests anys són de 23.200 €. En canvi, aquesta quantitat pujarà a 36.700 € si comencem als 50 anys. La diferència rau en l'interès compost que genera una rendibilitat acumulada més gran com més aviat comencem.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

NRI: 1360-2015/09681